سران ممالک اسلامی از پند بزرگ پروردگار پند بگیرند که
سیعلم الذین ظلمو ا ای منقلب ینقلبون
صاویر تلویزیونی نشان میدهد مبارک به شدت نگران و مضطرب به نظر میرسد.
احمد رفعت " قاضی این دادگاه است و تلویزیون مصر هم قرار است روند دادرسی را از ابتدا تا انتها پوشش و بهطور مستقیم پخش کند، صرفنظر از اینکه خبرنگاران خارجی و داخلی نیز اجازه ندارند در دادگاه حضور داشته باشند.
در ابتدای جلسه دادگاه قاضی با اشاره به اینکه حفظ نظم جلسه در جریان روند دادرسی الزامی است گفت: از تمام کسانی که در این دادگاه حضور دارند تقاضا میکنم تا نظم دادگاه را رعایت کرده و از هر گونه اخلال در آن خودداری کنند.
وی افزود: دادگاه میتواند کسانی را که نسبت به اخلال در جلسه اقدام میکنند محاکمه کرده و احکام کیفری را در خصوص آنان صادر کنند.
بنابراین گزارش در این دادگاه حبیب العادلی وزیر کشور دوران مبارک و معاونان وی از جمله عبدالرشید، عبد الرحمان فایز، حسن محمد عبدالرحمان، اسماعیل محمد عبد الجواد و همچنین جمال و اعلاء المبارک فرزندان حسنی مبارک و همچنین حسنی مبارک دیکتاتور مخلوع مصر حضور خود را در دادگاه اعلام کردند.
قاضی احمد رفعت نیز در پاسخ به این سؤال گفت: بر اساس قانون وکلای مدافعی که در این دادگاه حاضر هستند میتوانند اسامی خود را برای دفاع از متهمان، وزیر دادگستری و دادگاه اعلام کنند.
گاه شمار تحولات مصر بعد از سقوط مبارک
11فوریه سال 2011 میلادی:
برکناری مبارک از پست ریاستجمهوری که به دنبال آن وی بیشتر اختیاراتش را به شورای عالی نیروهای مسلح به ریاست "سپهبد حسین طنطاوی" واگذار کرد و حزب ملی منحل شده اعلام کرد که مبارک در شرم الشیخ در منطقه سینا است.
12 فوریه:
ارتش خود را برای ورود به مرحله مسالمتآمیز انتقالی آماده کرد، قانون اساسی به تعلیق درآمد و پارلمان مصر منحل شد.
21 فوریه:
اموال حسنی مبارک و اعضای خانوادهاش بلوکه شد.
سوم مارس:
عصام شرف نخستوزیر مصر شد.
15 مارس:
دستگاه امنیتی مصر منحل شد و هیاتی به جای آن برای رعایت حقوق شهروندان تشکیل شد.
19 مارس:
همهپرسی درباره انجام برخی اصلاحات در قانون اساسی برگزار شد که با 77.2 درصد آرا موافق همراه بود.
21 مارس:
اموال حسنی مبارک و 18 تن از نزدیکان وی از سوی اتحادیه اروپا بلوکه شد.
28 مارس:
نسخه اصلاح شده قانون احزاب از سوی ارتش مصر صادر شد که به موجب آن تشکیل احزاب راحت تر صورت میگیرد اما این احزاب دیگر نباید بر پایه اصول دینی تشکیل شوند.
هشتم آوریل:
کشتار دهها هزار تن از تظاهرکنندگان قاهره
23 آوریل:
مبارک در پی سکته قلبی هنگام انجام تحقیقاتش به بیمارستان شرمالشیخ منتقل شد.
16 آوریل:
حزب ملی دموکرات حاکم وابسته به نظام مبارک منحل شد.
هفتم ماه مه:
سوزان، همسر مبارک پس از واگذاری همه داراییهایش به دولت مصر آزاد شد.
اول ژوئن:
زمان جلسه محاکمه مبارک و دو پسرش علاء و جمال در سوم اوت و کشتار تظاهرکنندگان مصری تعیین شد. خبر ابتلای مبارک به سرطان معده از سوی وکیل وی اعلام شد.
ششم ژوئن:
تاسیس "حزب آزادی و عدالت" به عنوان یکی از شاخههای گروه اخوانالمسلمین
21 ژوئن:
گروه اخوانالمسلمین یک استراتژی در راستای تشکیل ائتلافی با احزاب دیگر از جمله حزب لیبرال و حزب چپگرا ارائه کرد.
28 ژوئن:
شوراهای شهر تشکیل شده در زمان رئیس جمهوری مبارک منحل شد.
28 و 29 ژوئن:
1036 تن در قاهره به دنبال درگیریهای خونین میان نیروهای پلیس و تظاهرکنندگان زخمی شدند.
13 ژوئیه:
صدها تن از نیروهای پلیس استعفا دادند و زمان برگزاری انتخابات پارلمانی که قرار بود در سپتامبر برگزار شود، به تاخیر افتاد.
16 ژوئیه:
ارتش وعده داد که مانع برگزاری دادگاههای نظامی خواهد شد.
19 ژوئیه:
اعلام شد که مبارک گهگاه به کما میرود.
21 ژوئیه:
انجام اصلاحات دولتی که به علت فعالیت وزیران سابق دولت مبارک در دولت جدید در آرامش اوضاع مصر تاثیری نداشت.
23 ژوئیه:
زخمی شدن بیش از 200 تن در پی درگیریهای تظاهرکنندگان و حامیان ارتش در قاهره
25 ژوئیه:
وارد کردن اتهام فساد به احمد نظیف، نخست وزیر سابق مصر از سوی قوه قضائیه این کشور و ارجاع محاکمه حبیب العادلی، وزیر کشور سابق مصر به اتهام قتل به زمان محاکمه مبارک
27 ژوئیه:
خودداری مبارک از خوردن غذا و ضعف جسمی وی
28 ژوئیه:
اعلام برگزاری محاکمه مبارک در قاهره
اعلام سلامت جسمی مبارک و امکان انجام محاکمه وی
29 ژوئیه:
برگزاری تظاهرات گسترده در قاهره در پاسخ به دعوت اسلامگراها و کشته شدن چهار تن در درگیریها در شهر العریش
31 ژوئیه:
محاکمه مبارک؛ هراس دیکتاتورهای عرب از سرنوشت مشابه
"عبدالباری عطوان " در سرمقاله امروز خود در روزنامه "القدس العربی " چاپ لندن با عنوان "مبارک و لحظه حساب " به روند سرنگونی و محاکمه دیکتاتور پیشین مصر پرداخت.
عطوان نوشت: با ظاهر شدن حسنی مبارک در قفس اتهام در برابر قضات برای پاسخ به اتهام قتل و فساد و غارت اموال عمومی، مصر و همه ملتهای عرب در برابر یک حادثه تاریخی قرار میگیرند.
وی تصریح کرد: مسئله مهمتر که از چند دهه پیش و شاید قرنها پیش ادامه دارد و ممکن است که همچنان ادامه داشته باشد؛ این است که حاکمان عرب به کشتن، غارت و خودکامگی بدون اینکه بازخواست شوند و پاسخگو باشند؛ ادامه میدهند.
به گزارش شبکه خبری العالم، جرم مبارک غارت اموال و قتل 500 معترض که فقط خواستار سرنگونی رژیم او بودند؛ نیست بلکه کشتن مصر و موقعیت، منزلت و شرافت آن و تحریف هویت این کشور است.
وی افزود: جرم مبارک همچنین این است که مصر را از یک کشور قدرتمند و عزیز به یک کشور وابسته، ذلیل و گدا تبدیل کرد.
عبدالباری عطوان افزود: بیش از 30 سال از غارت، دزدی و انباشت میلیاردها دلار در بانکهای غربی سپری میشود که شاخص برجسته رژیم دیکتاتور پیشین مصر است.
وی افزود: بیش از 80 میلیون نفر از فرزندان صبور و ثابت قدم مصر از تلویزیون این لحظه تاریخی را تماشا خواهند کرد تا شاهد حادثهای باشند که در رویا نیز تصور دیدن آن را نمی کردند.
این تحلیلگر عرب افزود: سایر دیکتاتورهای عرب و شرکای مبارک و متحدان او نیز که کرامت این امت را لگدمال، عقیده آنها را تحقیر و مصر را به کاهنشان آمریکا و خاخامهای اسرائیلی پیشکش کردند، این حادثه را مشاهده خواهند کرد.
وی گفت: این ظالمان نیز که ترس و وحشت از افتادن به چنین سرنوشتی به جانشان افتاده است؛ دادگاه را دنبال خواهند کرد و خدا میداند که آنها چند میلیارد دلار غارت کردهاند و چقدر خون مردم را ریخته اند.
این نویسنده در ادامه سرمقاله خود نوشت: شورای نظامی حاکم مجبور شد به خواستههای انقلابیون پاسخ بدهد و هر چه سریعتر به محاکمه رژیم فاسد گذشته و افراد آن اقدام کند، البته این اقدام پس از تاخیر طولانی مدت در نتیجه فشار متحدان مبارک در کشورهای سرکوبگر صورت گرفت.
وی افزود: متحدان مبارک در کشورهای سرکوبگر نمیخواهند این محاکمه روی دهد و از دچار شدن به همان سرنوشت هراسان هستند.
عبدالباری عطوان تصریح کرد: این تسلیم شدن شورای نظامی در برابر خواست انقلابیون کوتاهترین مسیر برای پایان دادن به تحصن در میدان التحریر و نجات کشور از انقلاب دوم بود که همان انقلاب گرسنگان است.
وی تصریح کرد: شادی بزرگ ما از سقوط دیکتاتور و اعتراف به شکست و دیدن او در پشت میلههای قفس اتهام بود و این را برای شادی و شماتت نمیگوییم بلکه به این علت میگوییم که پیروزی عدالت و مساوات برای مردم مصر و همه ملتهای عربی در ماه رمضان بود.
این نویسنده گفت: مبارک به هیچ وجه دلسوز کسی نبود و درد و رنج دهها میلیون نفر از مردم را درک نمیکرد و ما در برابر انقلابیون و جوانان پاک و شجاع مصر از همه گروهها و قشرهای سیاسی و عقیدهای سرخم میکنیم که این معجزه را برای ما رقم زدند.
وی در پایان تاکید کرد: مصر همیشه در ثبت نمونههای تاریخی پیشرو بوده و پیشرو خواهد ماند و امیدواریم آنچه امروز در دانشگاه پلیس شاهد خواهیم بود؛ برجستهترین این نمونهها باشد.